be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
TIPS: Voorbereiding lammerentijd

TIPS: Voorbereiding lammerentijd

16 december 2018 Karin Bekkers
Nog even en de meeste bedrijven zitten weer volop in de lammeren. Op enkele bedrijven is het seizoen zelfs al begonnen!

Zorg dat enkele belangrijke zaken op tijd in orde zijn: 

  • Schoonmaken en kalibreren van de drinkautomaten
  • Schoonmaken en ontsmetten van de opfokruimtes; let op, droogstand is de beste ontsmetting dus zorg ervoor dat uw ruimtes een week of 4 leeg staan voordat de nieuwe lammeren geboren worden.
  • Oornummers bestellen. Veel bedrijven maken gebruik van de gekleurde plaatjes om een jaargang aan te geven in de stal. Ook kunt u op deze manier bijvoorbeeld uw KI lammeren “markeren” en gemakkelijk terug vinden op stal.
  • Zorg voor voldoende biest op voorraad. Overleg samen met uw dierenarts en voorlichter welk type biest het beste geschikt is voor uw bedrijf. Er zijn diverse kunstbiestsoorten en houdt voor geiten- of koeienbiest een hoeveelheid van 600 ml per lam aan. Dit is 15-20% van het geboortegewicht van het lam.
  • Bestel tijdig voldoende melkpoeder (12 kg per lam).
  • Zorg dat u voldoende arbeid heeft geregeld in deze drukke periode. Extra hulp voor het aanleren van lammeren of het uitbesteden van een melkbeurt geeft u zelf meer lucht.
  • Bekijk goed hoe u uw werkwijze nog kunt verbeteren en arbeid kunt besparen. Zo komen we onderweg mooie oplossingen tegen met lammeren in kartonnen doosjes tijdens de biestperiode zodat er geen bakken schoongemaakt hoeven te worden. Tevens zijn er biologisch afbreekbare zakken om in bakken te hangen welke u gemakkelijk kunt verwisselen wat u ook veel arbeid bespaart.

Het is raadzaam om voorafgaande aan uw lammerenperiode een gezamenlijk overleg te plannen met uw voorlichter en uw dierenarts. Bespreek samen welke punten er verbeterd kunnen worden en plan alvast eventuele entingen en het onthoornen. Voor overige tips en adviezen met betrekking tot het lammerenseizoen heeft Theeuwes Moonen Mengvoeders voor u een uitgebreide Checklist Lammerenopfok. Vraag hiernaar bij uw voorlichter.

Tags: Geiten lammerentijd Theeuwes
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "