be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
NurSings in de praktijk NurSings in de praktijk

NurSings in de praktijk

28 oktober 2020 Victor Theeuwes
Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat er op een 12-tal bedrijven gestart is met het gebruik van de NurSings. Nu de bedrijven een jaar gedraaid hebben met de NurSings, is er de eerste mogelijkheid om een vergelijking te maken met voortschrijdende Agrovision cijfers.

Wat is de achtergrond van de NurSings?

We weten dat geluid invloed heeft op hormonen. Voorbeelden hiervan zijn de boar-sounds in de dekstal. En zeer zeker ook vrouwen die pas bevallen zijn en die melk laten schieten wanneer ze een huilend kindje horen.

We weten dat melkgift (bij zeugen) ook een spel van hormonen is die in balans moeten zijn.

Daarnaast is stress is de belangrijkste factor welke een negatieve invloed heeft op hormonen die de melkgift stimuleren. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon en is een voorrangshormoon wat andere hormonen verdringt. Het is dus erg belangrijk dat zeugen zich op hun gemak voelen.

De gedachte is:

  • Zeugen stimuleren vaker een zoogbeurt te hebben, door triggeren van zooggedrag.
  • Meer synchroon zogen door stimulerend zooggedrag.
  • Meer rust creëren, door voor het werpen al veilige omgeving na te bootsen door aanwezigheid van zogende biggen te simuleren.
  • Betere hormoonhuishouding door minder Stress hormonen.

 

De resultaten van het onderzoek wat destijds plaatsgevonden heeft, is de reden voor die bedrijven om in de NurSings te investeren. Toen is er namelijk op een 7 tal bedrijven, twee maal onderzoek gedaan naar het NurSings-effect. Steeds gelijktijdig een controle groep om de betrouwbaarheid zo hoog mogelijk te hebben. De resultaten zijn toen gedeeld met WUR (Wageningen Universiteit) en SFR (Schothorst Feed Research). Deze hebben het geanalyseerd en kwamen met significant 1,3% minder uitval in de kraamstal (97% betrouwbaar). Ook waren biggen zwaarder op 14 dagen leeftijd ondanks dat er meer in een toom lagen!

 

Nu zijn we een jaar verder en hebben we op deze bedrijven geen controle groep meer. Daarom kunnen we enkel vergelijken met gemiddelde Agrovision cijfers. Dat hebben we dan ook gedaan.

We zien 3 opvallende zaken:

  1. Sterkere stijging in levend geboren biggen.
  2. Sterkere daling van het uitval% in de kraamstal (ondanks meer levend geboren).
  3. Sterkere stijging in aantal gespeend per worp.

 

Indien u meer informatie over de NurSings resultaten wenst kunt u contact opnemen met Victor Theeuwes.

" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "