be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
Invloed op het werpproces van uw zeugen Invloed op het werpproces van uw zeugen

Invloed op het werpproces van uw zeugen

4 oktober 2018 Victor Theeuwes
De Deense Universiteit AARHUS heeft onlangs interessant onderzoek gedaan op het werpproces van zeugen waar in de praktijk, indien men dat wenst, vrijwel direct op ingespeeld kan worden. Wij informeren u en graag praten wij u bij over de mogelijkheden in uw kraamstal.

TLMUOF= Time from Last Meal Until the Onset of Farrowing

 

Bovenstaande grafiek toont de invloed van de tijd tussen de laatste voeding en de start van het werpproces, op de totale duur van het werpproces. Wanneer zeugen binnen de 3 uur na voederopname werpen, is de werpduur significant korter!

 

Des te vlotter / sneller zeugen werpen, des te groter de kans op een goede biestverdeling bij de biggen. Dit is positief voor de gezondheid van uw varkens. U kunt hierop inspelen door voor het werpen vaker te voederen.

 

Naast een betere biestvoorziening is ook het verlagen van het aantal doodgeboren biggen een positief gevolg van een betere energiehuishouding van de zeug voor het werpen. Onderstaande grafiek toont de invloed van de tijd tussen de laatste voeding en het werpen op (links) kans op geboortehulp en (rechts) doodgeboren biggen.

 

Er zijn bedrijven die gunstige effecten zien wanneer ze suikers bijvoederen voor het werpen. Dit geeft heel specifiek snelle energie. Wanneer een zeug werpt in de energiepiek hiervan is er een positief effect. Echter, die piek is maar kort, dus voor maar een heel beperkt deel van de zeugen heeft dit effect. De energiegift kan beter verhoogd worden door wat trager vrijkomende energie aan te bieden. Ons werpvoer [820] PERI PARTUS is hiervoor speciaal samengesteld. Het biedt u de mogelijkheid om vaker te voeren en ook een nóg hogere voedergift te realiseren zonder teveel melkstuwing te hebben voor en kort na het werpen. Dit, in combinatie met vaker voederen, zorgt voor een continu hogere energiebalans in de zeug waardoor de kans op een sneller werpproces, met alle positieve gevolgen van dien, vergroot wordt.

Tags: zeugen varkens TLMUOF Theeuwes
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "