be

Wiekenweg 10, 2387 Baarle - Hertog

Mijn Theeuwes
Belang van fris voer

Belang van fris voer

9 juni 2020 Karin Bekkers
In de zomerperiode kunnen geiten al snel last hebben van hittestress. Een dalende voeropname is hiervan een gevolg, welke ook resulteert in minder melk. De volgende zaken kunnen een bijdrage leveren om de voeropname op gewenst niveau te houden in de komende zomermaanden:
  • Streef naar een voersnelheid van minimaal 1,5 meter in de week voor iedere kuil die open ligt om broei te voorkomen;
  • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk kuilen open liggen. Voer dus in deze periode liever niet twee verschillende graskuilen wanneer hier niet voldoende voersnelheid gehaald kan worden. Overweeg om graspakken te voeren wanneer u een broeigevoelige kuil heeft.
  • Een broeiremmer toevoegen aan het mengsel in de menwagen zorgt ervoor dat het voer langer fris blijft;
  • Verhogen van de voerfrequentie; overweeg om twee maal daags te voeren wanneer dit normaal gesproken een keer per dag wordt gedaan. Op warme dagen zullen de dieren ’s nachts meer eten waardoor een extra voerbeurt ’s avonds een positief effect kan hebben op de voeropname;
  • Vers drinkwater dient ten alle tijden beschikbaar te zijn. Een geit drinkt 10-15 liter per dag en moet binnen een bereik van 10 meter een drinkbak tot haar beschikking hebben. Zorg voor een waterbak per 25 geiten. Wanneer dieren lang in de wachtruimte staan voor het melken is het wellicht raadzaam om hier ook een watervoorziening te maken;
  • Schuif het voer meerdere malen per dag bij zodat de geiten meerdere malen per dag naar het voerhek komen. Het los verstrekken van krachtvoer zorgt tevens ook voor een hogere droge stof opname.
  • Plaats ventilatoren in de stal en zorg ervoor dat deze bij voorkeur boven de voergang houdt. Hierdoor gaat de geit graag aan het voerhek staan en dus eten. Het vernevelen van water kan de temperatuur in de stal verlagen.
" Blijf op de hoogte met onze pers en mail! "